Het Openbaar Ministerie heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed in Winterswijk van het vorige week opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers.

Dat bevestigt een woordvoerster van het OM woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Justitie in Arnhem wil daarmee zeker stellen dat Houwers na een eventuele veroordeling kan worden 'geplukt' van illegaal verkregen financiële voordelen, aldus de krant.

Houwers wordt verdacht van valsheid in geschifte, oplichting en witwassen. Hij zou bij het afsluiten van een hypotheek onjuiste inkomensgegevens hebben verstrekt.

Aftreden

Nadat de zaak in de publiciteit kwam, besloot Houwers zijn zetel in de Tweede Kamer op te geven. Het is nog niet bekend of het OM Houwers daadwerkelijk gaat vervolgen.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei dat als het onderzoek Houwers vrijpleit, hij kan terugkeren als Kamerlid. 

Landgoed

Het beslag ligt op een landgoed van bijna 8 hectare in Winterswijk en is niet alleen gelegd om Houwers eventueel te plukken. Het landgoed en de woning die erop staat kunnen ook dienen als bewijsmateriaal.

De beslaglegging is volgens justitie 'een nieuwe stap in het lopende onderzoek'.

Ontkent

Houwers ontkende vorige week in een verklaring dat hij onjuiste gegevens heeft verstrekt. Houwers wees erop dat na de recente discussies in de VVD is afgesproken dat bij twijfel over de integriteit een politiek vertegenwoordiger van de partij (tijdelijk) zijn taken zou moeten neerleggen.

Houwers zat sinds 2010 in de Kamer. De zaken waarvan hij beschuldigd wordt, dateren van voor die tijd.

Woensdag zegt hij in het AD de ontwikkelingen in het onderzoek af te wachten. Een reactie op de beslaglegging zelf wilde hij niet geven.