Voorvechters van homorechten binnen minderheden varen op 3 augustus mee met minister Jet Bussemaker (Emancipatie) tijdens de jaarlijkse Canal Parade.

De erkenning en acceptatie van homoseksualiteit binnen Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse gemeenschappen blijft achter, bleek uit onderzoek van het Sociaal- en Cultureel Planbureau.

Bussemaker wil daarom het signaal geven dat het een recht is homo te zijn, ongeacht je 'roots'.

"Deze regering staat daar pal voor. Want open staan voor elkaar, anderen accepteren in hun 'anders zijn' is een voorwaarde voor iedereen om goed te kunnen samenleven", aldus Bussemaker.

Probleem

Uit het onderzoek van het SCP bleek dat driekwart van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders het een probleem zou vinden als hun kind een partner van hetzelfde geslacht zou hebben.

Minder dan een derde zou het homohuwelijk accepteren.

Op de kabinetsboot van Bussemaker zijn onder andere vertegenwoordigers van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Hindoestaanse inspraakorganen en samenwerkingsverbanden en steunpunten voor homoseksuele allochtone jongeren uitgenodigd.

Daarnaast vaart de Turks-Nederlandse homoseksuele activiste Döne Fil mee, zij initieerde de Turkse boot tijdens de Canal Parade in 2012.