Minister van Defensie vaart mee met Gay Pride

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie vaart op 3 augustus mee tijdens de 18e editie van de botenparade van de Amsterdamse Gay Pride.

Haar deelname is historisch: het is voor het eerst dat een minister van Defensie mee vaart. Hiermee wil het ministerie als werkgever bekrachtigen dat iedereen, dus ook lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders zichzelf moeten kunnen zijn op de Defensiewerkvloer.

De deelname van Hennis-Plasschaert aan het evenement valt samen met een aantal bijzondere herdenkingen voor Defensie dit jaar. De georganiseerde zeemacht in Nederland bestaat 525 jaar, de Marine draagt 200 jaar het predicaat 'koninklijk' en de militaire luchtvaart bestaat 100 jaar.

Bovendien viert de Stichting Homosexualiteit en Krijgsmacht, die zich al een kwart eeuw inzet om andersgeaardheid binnen Defensie uit de taboe-sfeer te halen, haar 25-jarig bestaan. Op de boot geeft Defensie op diverse manieren invulling aan het thema 'reflect'.

Oude uniformen

Het personeel blikt terug door op de boot uniformen uit vervlogen tijden te dragen. Uit respect en dankbaarheid aan de Nederlandse samenleving is de Defensieboot tijdens de parade versierd in de kleuren rood, wit en blauw.

De passagiers van de boot zullen tijdens de vaart herhaaldelijk de eregroet brengen aan het aanwezige publiek.

De Defensieboot organiseert, samen met een aantal andere deelnemers aan de parade, op vrijdag 2 augustus een kijkdag voor pers en publiek.

Het is voor het eerst dat publiek en pers bij wijze van voorproefje de kans krijgen om te kijken bij het opbouwen van de deelnemersboten. Behalve Defensie doen ook de GVB en winkelketen Mister B. mee aan de kijkdag.

COC

Homobelangenorganisatie COC vindt het 'geweldig' dat de minister meevaart. "Haar deelname is een steun in de rug aan alle lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders in de krijgsmacht", aldus een zegsman. "Het niet steunen van de motie in 2011 betreuren wij buitengewoon, maar het is een belangrijke stap dat de minister nu wel op de boot staat." 

Aan de 18e editie van het evenement doen zo'n tachtig boten mee. Het thema van de Gay Pride dit jaar is Reflect. Dit jaar vaart eveneens voor het eerst een boot van de KNVB mee.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie