De Nederlandse overheid zou serieus moeten overwegen om Nuon te kopen, zegt SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen donderdag. Jansen vindt de energiebedrijven van groot strategisch belang en wil de energievoorziening liever in eigen hand hebben.

Tot Nuon in 2009 onderdeel werd van het Zweedse Vattenfall, was het in handen van Nederlandse gemeenten en provincies.

De SP was destijds tegen de verkoop en wil nu van de nood een deugd maken door het in financieel zwaar weer verkerende energiebedrijf voor minder geld terug te kopen dan de 10 miljard euro waarvoor het destijds werd verkocht.

De waarde van het bedrijf is inmiddels gedaald tot zo'n 6 miljard euro.

Investeerders

Vattenfall maakte woensdag bekend het Nederlandse energiebedrijf deels in de etalage te zetten om risico's in de "lastige" Nederlandse energiemarkt met andere investeerders te kunnen delen. Daarvoor wil Vattenfall zichzelf opsplitsen in een noordelijk Europees deel en een continentaal deel.

Topman Oystein Loseth sluit nieuwe ontslagen in Nederland niet uit. Eerder werd bekend gemaakt dat er 2500 banen verdwijnen, waarvan 500 in Nederland. "En daar blijft het niet bij," zei Loseth woensdag.

Dat komt onder meer omdat het grootste deel van de Nederlandse energiecentrales van Nuon op gas draaien. En dat is steeds minder lucratief, omdat de gasprijzen hoog zijn.

Ook Jeroen de Haas, directeur van Nuon's collega-energiebedrijf Eneco, uit zijn ongenoegen over de manier waarop energiebedrijven de afgelopen jaren aan buitenlandse bedrijven zijn verkocht. 

Splitsing

In het NRC Handelsblad zegt De Haas donderdag dat de oorzaak van de problemen ligt bij de opsplitsing van energiebedrijven in netwerkbedrijven en energieproducenten, waardoor meer marktwerking mogelijk moest worden.

Maar met deze door de politiek opgelegde slitsing liep Nederland ver voor de Europese troepen uit en werden de energieproducenten een makkelijke prooi - "een speelbal" - voor buitenlandse bedrijven.

De topman van Eneco pleit niet voor het terugkopen door de overheid van Nuon, maar hij denkt wel dat het energiebedrijf beter weer in Nederlandse handen kan komen. "Deze bedrijven zijn te belangrijk voor Nederland om weer speelbal te worden", aldus De Haas. 

Overigens is Eneco niet opgesplitst. Het bedrijf weigerde tot nu toe; een rechtszaak hierover loopt nog steeds.