Scholen negeren oproep asbestcontrole

Staatssecretaris Wilma Mansveld heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport opdracht gegeven de scholen die nog niet hebben onderzocht of er asbest in hun gebouwen zit te benaderen. 

Meer dan de helft van de scholen heeft nog geen inventarisatie gemaakt, ondanks herhaalde oproepen. Dat schrijft Trouw donderdag. 

Scholen die voor 1994 zijn gebouwd hebben in 2011 een eerste oproep ontvangen met daarin het verzoek te inventariseren of er asbest in hun gebouw zit. Het gaat om bijna 7000 scholen, waarvan een kwart 'niet eens reageerde op het verzoek om informatie', aldus Trouw. 

De lakse schoolbesturen worden nu opgeroepen snel te reageren op de vraag om informatie over de eventuele aanwezigheid van asbest en tevens op het hart gedrukt dat zij aansprakelijk worden gesteld op het moment dat er toch open asbest aanwezig blijkt te zijn in hun school. 

Het verplicht stellen van een inventarisatie is volgens de staatssecretaris niet het juiste middel om problemen met asbest te voorkomen. Ze ziet meer in permanente aandacht voor het onderwerp. Inventarisatie is wel verplicht bij verbouwingen. 

In 1993 werd het gebruik van asbest in Nederland verboden. Door het veelvuldig inademen van asbestdeeltjes kan iemand mesothelioom krijgen, ook wel asbestkanker genoemd. Deze ernstige vorm van kanker kan decennia na het inademen van de deeltjes ontstaan.

Tip de redactie