Politiek verrast over steun VNO-NCW voor tabakslobby

Een meerderheid van de politieke partijen is verrast over de rol die werkgeversorganisatie VNO-NCW speelt bij het behartigen van de belangen van de tabaksindustrie. De SP stelt kamervragen.

Dat blijkt dinsdag naar aanleiding van een artikel van Vrij Nederland. Het weekblad bericht over de lobby van VNO-NCW voor de tabaksindustrie op het Ministerie van Volksgezondheid en in Brussel tegen antirookmaatregelen.

Het blad baseert zich onder meer op correspondentie tussen het ministerie, verkregen dankzij de Wet openbaarheid van bestuur. Daaruit blijkt onder meer dat de werkgeversvereniging eerder dit jaar tabaksfabrikanten steunde bij hun verzet tegen het verplicht afbeelden van afschrikwekkende foto's op verpakkingen.

Algemeen directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW noemt zijn organisatie in het weekblad  "een van de weinige vrienden van de tabaksindustrie". Hij voegt daaraan toe: "VNO-NCW lobbyt voor al haar leden om hun belangen in Brussel of Den Haag te dienen, dus ook voor de tabaksindustrie."

Het ministerie van Financiën zou zich, door commerciële partijen niet buiten de deur te houden, onttrekken aan een internationaal verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over het ontmoedigen van tabaksgebruik. 

Het ministerie spreekt de kritiek in een verklaring tegen. Het zegt zich "netjes aan het verdrag" te houden.

Dodelijk

De SP heeft naar aanleiding van het artikel schriftelijke vragen gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid. SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt de inzet van VNO-NCW tegen de antitabaksmaatregelen "een dodelijke actie".

"Tabak is immers een dodelijk product. Het is moreel en ethisch niet verantwoord. Ik vind dat de werkgeversorganisatie hiermee moedwillig verslaving stimuleert", zegt hij tegenover Vrij Nederland. 

Van Gerven wil van de minister onder meer weten of het klopt dat de tabaksindustrie in april 2010 eerder dan de minister van Financiën inzicht kreeg in stukken over de implementatie van de tabaksaccijnsrichtlijn. Hij wil ook weten hoe vaak er contacten zijn tussen de tabakslobby en het ministerie van VWS, het ministerie van Financiën en het ministerie van Economische Zaken.

Enthousiasme

De PvdA zet vraagtekens bij het optreden van VNO-NCW. "Dat zij dat met zo veel enthousiasme en betrokkenheid doet, een voortrekkersrol op het Brusselse toneel opeist, daarvan had ik geen flauw idee", zegt Tweede Kamerlid Myrthe Hilkens.

CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot zegt "verbaasd" te zijn over de rol van VNO-NCW. "Ik heb wel eens gesprekken met VNO-NCW over de gezondheidszorg en zij hebben nooit gesproken over tabak."

Pia Dijkstra (D66) is "niet blij" met het verhaal. "Roken is erg slecht voor de gezondheid en het lijkt me niet het eerste waarvoor je als werkgeversorganisatie in de bres springt. Als grote werkgeversorganisatie mag je je best wel wat bescheidener opstellen en dus niet voorop lopen om de antitabaksmaatregelen tegen te gaan die Brussel neemt.’

Dodelijk

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie noemt het argument dat de 2,5 miljard aan tabaksaccijns nodig is om de staatsbegroting rond te krijgen "niet overtuigend en ethisch onjuist. Sterker: er is heel veel economische winst te behalen als je roken ontmoedigt."

De PVV wil niet reageren, de VVD is daar mede vanwege het reces niet direct toe in staat.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie