De Zweedse vliegtuigfabrikant Saab biedt de Tweede Kamer aan een boete te betalen als het haar gevechtsvliegtuig Gripen NG niet op een voorafgesproken datum kan leveren.

Dat meldt het FD woensdag.

De boete moet volgens de krant worden gezien als een laatste poging om de Kamer op andere gedachten te brengen over de aankoop van een nieuw gevechtsvliegtuig. Het kabinet komt na de zomer met een besluit over de vervanging van het huidige F-16-gevechtstoestel.

Saab speelt met de actie in op de problemen rondom de grootste kanshebber, de Joint Strike Fighter (JSF) van Lockheed Martin. De JSF kampt al jaren met vertragingen en oplopende kosten.

Nederland neemt contractueel deel aan de testfase van de JSF en heeft twee testtoestellen aangeschaft, die worden gestald zolang er geen besluit is genomen. De staat heeft al meer dan 1 miljard in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter gestoken.

Door de oplopende kosten groeit het aantal alternatieven. De relatief kleine en goedkope Saab Gripen NG behoort tot de meest genoemde alternatieven voor de JSF van fabrikant Lockheed Martin.

Lees ook: Genoeg alternatieven voor 'dure' JSF