Utrecht houdt peiling over fusieprovincie

De provincie Utrecht gaat de mening van ongeveer 4000 inwoners vragen over het plan om Utrecht, Noord-Holland en Flevoland samen te voegen tot een megaprovincie.

De uitslag van de peiling zal deel uitmaken van de zienswijze die het provinciebestuur op de plannen gaat indienen. Dat heeft verantwoordelijk gedeputeerde Mariëtte Pennarts maandag gezegd.

Utrecht is vanaf het begin zeer tegen de plannen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voor een fusieprovincie geweest. Pennarts zei maandag: ''We zijn niet op voorhand tegen, maar we willen meedenken over de beste optie voor Utrecht. De mening van de inwoners is erg belangrijk.''

Ook Flevoland en Noord-Holland hebben de nodige bedenkingen tegen het fusieplan, dat Plasterk op 17 juni indiende. De bewindsman vindt dat een megaprovincie een einde maakt aan veel 'bestuurlijke drukte.'

Uitgesteld

Uit een peiling van TNS Nipo in opdracht van de provincie Flevoland bleek begin juni dat slechts acht procent van de Flevolanders de fusie ziet zitten. Het samengaan is eerder al een jaar uitgesteld. Plasterk liet eind april weten dat het niet mogelijk is om de fusie te bewerkstelligen voor de provinciale verkiezingen van 2015, zoals eerder wel de wens was van het kabinet.

De peiling heeft in augustus plaats. De overheden hebben tot 16 oktober de tijd om hun zienswijze in te dienen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie