Een meerderheid van de kiezers is het niet eens met de extra bezuinigingen die het kabinet volgend jaar wil doorvoeren. 

Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond op Peil.nl. Volgens hem is er steeds minder vertrouwen in de manier waarop het kabinet de crisis aanpakt.

De VVD en de PvdA hebben deze week samen 35 zetels, net als vorige week. Wel verloor de partij van Diederik Samsom een zetel ten opzichte van een week eerder. De VVD kreeg er daarentegen een bij. Bij de Tweede Kamerverkiezingen haalden de partijen vorig jaar samen nog 79 zetels.

Veel mensen die op de twee partijen stemden haken volgens De Hond nu echter af omdat ze niet willen dat het kabinet in 2014 zes miljard extra gaat bezuinigen.

Bezuinigen

Van alle kiezers vindt negentien procent dat voor zes miljard euro moet worden bezuinigd. De helft van de kiezers wil helemaal geen extra bezuinigingen en de rest vindt dat het te bezuinigen bedrag omlaag moet.

Bijna zestig procent van de kiezers vindt bovendien dat de VVD en de PvdA een fout hebben gemaakt door bij de vorming van het kabinet niet te zorgen voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Het kabinet moet nu steeds met partijen onderhandelen om een meerderheid van de senaat voor hun plannen te krijgen.

Een derde vindt dat het kabinet op deze manier moet doorgaan en steeds wisselende meerderheden in de Eerste Kamer moet zoeken. 41 procent wil nieuwe verkiezingen en twintig procent een nieuwe kabinetsformatie.

Verschuivingen

In de zetelpeiling van deze week zijn verder weinig verschuivingen. Naast het verlies van de PvdA en de winst van de VVD, krijg de PVV er een zetel bij. De partij van Geert Wilders heeft nu dertig zetels, een stand waarop de partij voor het laatst stond in oktober 2011.

De PVV is daarmee ook de grootste partij. De SP levert een zetel in en komt uit op 23. De partij van Emile Roemer is daarmee de op een na grootste.