Huurders moeten kunnen ''afdwingen'' dat hun huisbaas investeringen doet om hun stookkosten in de hand te houden. 

Dat stelt SP-Kamerlid Paulus Jansen vrijdag voor op de website van de SP.

Jansen is lelijk geschrokken van een Amsterdams voorbeeld, waarin huurders 450 euro stookkosten per maand zouden betalen voor een 80 jaar oude oliegestookte blokverwarming.

"Verhuurders moeten gedwongen kunnen worden om alle rendabele investeringen te doen die de energiekosten verlagen", schrijft Jansen.

"In ruil daarvoor mogen ze, na aftrek van de onderhoudsreservering, een kostendekkende huur vragen. Op dit moment hebben meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens in een huurwoning hogere woonlasten doordat hun verhuurder laks is. Dat moet stoppen!"

Oude plannen

Woonminister Stef Blok moet daarom oude plannen hiervoor nieuw leven inblazen, aldus Jansen.

Het wetsvoorstel dat in 2011 werd ingetrokken zou verhuurders hebben verplicht elk type renovatie uit te voeren, zolang huurders daar een redelijk voorstel voor indienden. Daar moest dan wel een redelijke huurverhoging tegenover staan.

De toenmalige ministers Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Ivo Opstelten van Justitie zeiden dat de regeling niet in lijn was met de doelstelling van het kabinet om de regeldruk voor burgers te verminderen. Jansen wil het wetsvoorstel nu dus afslanken en het alleen toespitsen op stookkosten.

Verplichten

Het ministerie van Blok wijst erop dat de huurder via de rechter de huisbaas kan verplichten energiekostenbesparende maatregelen te nemen, als het isoleren van buitenmuren en dak en van scheidingen met een kruipruimte en ook het vervangen van een oude ketel.

Genoemde huurders in Amsterdam kunnen een uitspraak over de kosten vragen van de Huurcommissie, aldus een zegsman.