De normering van topinkomens in de publieke en semipublieke sector gaat niet gelden voor medisch specialisten. De bestuurders vallen wel onder de regeling.

Wel wordt daarbij gekeken naar de effecten daarvan op de continuïteit van de bedrijfsvoering en het bestuur van de instellingen.

Eerder zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) nog dat de normering van de topinkomens ook medisch specialisten zou raken. 

De Orde van Medisch Specialisten is tevreden. "Dit is ook in lijn met het rapport van de commissie-Meurs over de inkomens van medisch specialisten van vorig jaar oktober", stelt de vereniging

Artsen

De commissie concludeerde onder meer dat artsen in dienstverband naar Europese normen gemiddeld verdienen.

"Nederland telt relatief weinig medisch specialisten, zowel in loondienst als in vrij beroep, en zij zetten een uitstekende gezondheidszorg neer. De gemiddelde productiviteit per medisch specialist ligt hoog, terwijl het aantal ingrepen relatief laag blijft."

Salarisplafond

Het kabinet wil dat iedereen die voor de publieke zaak werkt niet meer verdient dan een minister. Door de Wet normering topinkomens (WNT) is het salarisplafond in de publieke en semipublieke sector vastgesteld op de zogenoemde balkenendenorm, 130 procent van een ministerssalaris.

Plasterk wil dat maximum, dit jaar 193 duizend euro, zo snel mogelijk verlagen naar 100 procent.

Specialisten

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt het schandalig dat medisch specialisten niet onder de wet vallen. "Het is crisistijd en het geld dat naar de zorg gaat is van ons allemaal, maar Schippers zorgt ervoor dat de topsalarissen van artsen kunnen blijven doorstijgen."

Ook SP-Kamerlid Henk van Gerven maakt zich er kwaad over. "VVD-lobby blokkeert dat specialisten onder de WNT komen. Dank Schippers", twittert hij.