De militaire samenwerking met de Chinese krijgsmacht wordt uitgebreid. Dat maakte het ministerie van Defensie bekend. 

De Chinese generaal Hou Shu Sen sprak maandag met de hoogste militair van ons land, generaal Tom Middendorp.

Defensie wil de maritieme samenwerking versterken. De marines van beide landen werken al samen bij de piratenbestrijding voor de kust van Somalië. Nederland neemt hier deel aan de antipiraterijmissies van de Europese Unie en de NAVO.

Om de banden aan te halen komt in november een Chinese taakgroep een paar dagen langs op Zr. Ms. Johan de Witt. Dat amfibisch transportschip van de Koninklijke Marine voert dan het bevel over de EU-antipiraterijmissie Atalanta voor de Hoorn van Afrika.

Er zijn al meer uitwisselingen in deze regio geweest. Zo heeft een medische delgatie van Zr. Ms. Van Speijk een bezoek gebracht aan het Chinese hospitaalschip Peace Ark. Het M-fregat vaart in het missiegebied onder NAVO-vlag.

Hydrografische diensten 

Ook wordt gekeken of de hydrografische diensten van de Nederlandse en Chinese zeemacht informatie kunnen uitwisselen. Dat moet leiden tot onder meer een betere veiligheid op de Noordzee waar veel Chinese schepen varen.

Shou is volgens het ministerie van Defensie ''een van China's belangrijkste militairen''. Naast de versterkte militaire samenwerking staat zijn bezoek ''in het teken van het bestendigen van de goede verhoudingen tussen beide krijgsmachten''.