Ondanks de grote gevolgen van de economische crisis is de islam het grootste probleem van Nederland. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders in een interview met NU.nl.

Slechts een jaar geleden eindigde de samenwerking tussen de VVD en de PVV. Inmiddels deinst Wilders niet terug voor keiharde woorden richting zijn voormalig partijgenoot en coalitiepartner Mark Rutte.

"Rutte heeft Nederland kapotgemaakt, dat neem ik hem echt kwalijk en daar ben ik oprecht boos over", aldus Wilders in het vraaggesprek.

En ook al drukt de economische crisis andere vraagstukken naar de achtergrond, volgens hem is de islam nog altijd het grootste probleem in Nederland.

Op 21 september, de zaterdag na Prinsjesdag, wil de PVV-leider een massademonstratie organiseren tegen het kabinetsbeleid. 

Waarom kiest u voor het Plein voor de Tweede Kamer en niet voor het Malieveld? Daar passen veel meer mensen.

"Ik reken er zeker op dat er een paar honderd mensen komen. Inmiddels hebben we daarom nu een vergunning voor een grotere locatie: Koekamp, naast het Malieveld." 

Paar honderd, dat lijkt niet zo veel als ik dat vergelijk met de grote demonstraties uit de jaren tachtig. Als de problemen nu zo groot zijn...

"De jaren tachtig, inderdaad dat waren er een stuk meer. Maar ik nodig iedereen uit om zich aan te melden. Hoe meer zielen hoe meer vreugd."

Hoe kijkt u aan tegen de eerste maanden van Rutte 2?

"Een regelrechte ramp. Rutte heeft Nederland kapotgemaakt. Dat is echt mijn stelling. Dat neem ik hem ook echt kwalijk, ik ben daar oprecht boos over." 

"Hoe kun je nou een economie die al slecht loopt nog meer het moeras in helpen door de belasting te verhogen en dom te bezuinigen?"

De overheidsfinanciën zullen op orde gebracht moeten worden. 

"Dat kan op een veel verstandiger manier. Alle partijen hebben verkiezingsprogramma's laten doorrekenen. Daaruit bleek dat mijn partij ongeveer het kleinste tekort had."

"Door 15 miljard te bezuinigen, vooral op de overheidsuitgaven als subsidies en ontwikkelingshulp. De helft daarvan geven we terug in de vorm van belastingverlaging."  

"Mensen en bedrijven gaan dan weer uitgeven, waardoor er per saldo minder bezuinigingen nodig zijn om tot dat lagere tekort te komen."

Critici zeggen dat uw programma vooral gericht is op de korte termijn.

"We hebben nu een crisis. Volgens mij hebben we nu massawerkloosheid, volgens mij hebben we nu 50 bedrijven per dag die failliet gaan. Ik wil die oplossing nu hebben." 

"Ik wil niet ingewikkelde verhalen over meer banen in 2040 of 2050. Andere partijen maken de zaken nu erger om ergens in 2040 met een oplossing te komen."

Bent u niet bang dat Nederland de risee wordt van Europa, als wij extreem gaan bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, de bijdrage aan de EU te verlagen, een terugkeer naar de gulden. Dat moeten we toch ook niet willen?

"Weet u, het gaat om wat de Nederlander wil. Ik vertegenwoordig geen elite die vooral handen wil schudden in Brussel. We hebben nu een minister president die vooral aardig gevonden wil worden door Merkel, door de president van Frankrijk, de prime minister van Engeland." 

Als ik u zo hoor gaat het nooit meer goedkomen tussen de PVV en Mark Rutte?

"In persoonlijke zin kan ik prima met hem door een deur. Ik vind het een nette man, maar een incompetente premier die Nederland kapot heeft gemaakt."

De PVV gaat nooit meer regeren met de VVD?

"Ik zeg zeker niet dat we dat niet nog een keer gaan doen, maar ik hoop wel dat de PVV dan de grootste partij is en wij ervoor kunnen zorgen dat ons programma de basis wordt van welke samenwerking dan ook."

Aanvankelijk was de islam een van uw belangrijkste speerpunten. Het is inmiddels bijna tien jaar na de moord op Theo van Gogh en sindsdien is het aantal aanslagen in Nederland beperkt gebleven. Betekent dit dat het probleem minder is geworden?

"Het probleem wordt alleen maar groter. Natuurlijk is het nu de economische crisis waar mensen zich zorgen om maken. Maar de islam, vergist u niet, is het grootste probleem van ons land."

Ook al zijn er geen aanslagen meer?

"Er zijn overal aanslagen. Van Boston, tot Londen, tot Parijs."

"We hebben gezien dat er honderden jihadisten naar Syrië gaan die als ze terugkomen tot op het bot gemotiveerd zijn en met kennis en kunde van terroristisch gedrag terugkomen naar Nederland." 

"We hebben gezien dat Turkse kinderen antisemitische uitspraken doen, Hitler complimenteren over wat hij de joden heeft aangedaan. Wij zullen er voor blijven knokken dat we een Nederland krijgen zonder islam."

Zeker in het licht van de economische crisis is het nogal stevig om te zeggen dat de islam het grootste probleem van Nederland is.

"Omdat mensen gewend zijn dat wij eerlijk zijn. De economische crisis staat bovenaan bij veel mensen momenteel."

Het probleem wordt groter zegt u, betekent dat dat de kans op aanslagen in Nederland weer groter wordt?

"Laten we hopen dat het niet gebeurt. Maar als zelfs de minister van Binnenlandse Zaken, van PvdA-huize, zegt dat er meer dan honderd jongeren naar Syrië vertrekken om daar de jihad te voeren. Dat kenden we op die schaal nog niet." 

"Ik hoop dat er geen aanslagen komen, maar uit te sluiten is het zeker niet."

Sommige critici zullen zeggen: u veroorzaakt een angstcultuur. Als u zegt dat de massaimmigratie nog steeds vol aan de gang is en de problemen alleen maar groter worden.

"Het is nooit verkeerd om de waarheid te vertellen. Veel politici hebben het daar liever niet over. Maar de gewone Nederlander ziet iedere dag dat de aanwezigheid van Marokkaanse jeugd tot ellende en geweld leidt, tot diefstal en in elkaar slaan>."

"De problemen onder het tapijt schuiven, zo hebben we geleerd, werkt niet."

Minister Lodewijk Asscher is verantwoordelijk voor het integratiebeleid. Hij heeft onder andere de moskee-internaten aangepakt. Hij is in de schilderswijk langsgeweest, die ook wel door sommigen wordt omschreven als 'shariawijk'. Vindt u dat hij de problemen daadkrachtig aanpakt?

"Je kunt de problemen pas daadkrachtig aanpakken als je erkent dat de islam een gevaarlijke, fascistische en totalitaire ideologie is die niet in Nederland thuishoort." 

Maar heb ik dan niet goed opgelet? Ik heb een aantal incidenten voorbij zien komen: Gouda, de Schilderswijk, moskee-internaten. Zouden dat incidenten kunnen zijn of is het echt onderdeel van een structureel probleem?

"Het zijn geen incidenten, het zijn structurele problemen. Overal waar veel groepen niet-westerse allochtonen de boel in de problemen brengen, zorgen zij voor grotere criminaliteit."

"Niet allemaal, maar ze zijn wel oververtegenwoordigd. Daarvoor zijn stevige maatregelen nodig. Ik hoop dat we die overal in Europa kunnen nemen. Europa moet worden bevrijd en terug worden gegeven aan mensen die van vrijheid en niet van geweld houden."