De Amerikanen overwegen ruim 664 miljoen dollar (507 miljoen euro) uit te trekken voor de modernisering van de B61, de atoombom die vermoedelijk ook op vliegbasis Volkel ligt opgeslagen. 

Raymond Knops (CDA) overhandigde donderdag in Washington een brief namens een meerderheid van de Tweede Kamer aan het Amerikaanse Congres waarin wordt gevraagd om af te zien van de modernisering.

Het Congres bespreekt momenteel de wet waarmee fondsen worden vrijgemaakt voor het up-to-date maken van de B61. Daarvan liggen er vermoedelijk 10 tot 20 op de basis in Brabant.

Onlangs bevestigden oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt het bestaan hiervan. De regering wil nog steeds niets zeggen over de aanwezigheid van kernwapens. In nog vier andere Europese landen ligt de B61. Het gaat in totaal om 150 tot 200 kernbommen.

Moderniseren

De B61 moet in 2017 worden gemoderniseerd. Volgens PvdA, CDA, D66, SP, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren kan het geld beter aan iets anders worden besteed. Knops durft nog niet te zeggen wat de uitkomst zal zijn van het debat in het Congres.

Eind vorig jaar stemde al een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie die het kabinet opriep de verwijdering van tactische kernwapens uit Europa tot speerpunt te maken.