Pomphouders zullen niet worden verplicht hun benzineprijzen te publiceren op een openbaar toegankelijke datawebsite.

Dankzij bestaande prijsvergelijkingssites zijn brandstofprijzen al erg transparant en de prijsbewuste consument weet de goedkope pomp nu al goed te vinden, schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag aan de Tweede Kamer.

Hij reageert daarmee op een motie van de PVV en PvdA, waarin de regering werd verzocht te onderzoeken op welke wijze pomphouders kunnen worden verplicht om informatie over hun benzineprijzen gratis beschikbaar te stellen.

Volgens de partijen behoren de Nederlandse benzineprijzen tot de hoogste van Europa en is het voor automobilisten niet altijd duidelijk waar nog voor een beetje redelijke prijs kan worden getankt.

'Geen nut'

Na uitvoerig onderzoek ziet Kamp het nut niet in van het idee. ''Een publicatieplicht zou de transparantie verbeteren, maar zal naar verwachting nauwelijks of geen effect hebben op de werking van de benzinemarkt en de prijzen voor consumenten."

"Wel ontstaan er bij een plicht kosten voor pomphouders en voor de overheid'', concludeert de bewindsman.

Brancheorganisaties BOVAG en NOVE zijn verheugd. Zij hebben zich namens de tankstationeigenaren altijd met hand en tand verzet tegen verzwaring van deze administratieve lasten voor de zelfstandige ondernemers. ''Verplichte dagelijkse publicatie van brandstofprijzen is een oplossing voor een niet-bestaand probleem'', aldus de belangenclubs.

Bekijk de actuele brandstofprijs