Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft met zijn Iraakse collega's gesproken over terugkeer van uitgeprocedeerde Irakezen uit Nederland, maar nog niet met veel succes.

De Irakezen willen uitgeprocedeerde asielzoekers wel gaan stimuleren zelfstandig terug te keren naar hun vaderland, maar ze daar niet toe dwingen.

Dat maakte Teeven woensdag bekend na een bezoek van twee dagen aan onder meer Bagdad en Erbil. De bewindsman sprak met verschillende Iraakse en Koerdische bewindspersonen.

Irak werkt op dit moment nog niet mee aan gedwongen terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat is nodig als vreemdelingen geen paspoort hebben en niet vrijwillig willen terugkeren. Er vinden dan ook al geruime tijd bijna geen uitzettingen naar Irak meer plaats.

Intensief

Volgens Teeven waren de gesprekken 'intensief'' en was Irak 'niet enthousiast'. Dat zegt hij tegen de NOS. "Het is een kwestie van een lange adem en er zijn nog veel hindernissen te nemen, maar er is wel de bereidheid om op voorzichtige schaal medewerking te verlenen."

Het bezoek wordt dan ook gezien als een belangrijke stap om op termijn een gezamenlijke oplossing te vinden voor het feit dat veel Iraakse asielzoekers niet vrijwillig terugkeren naar hun land.

Zelf terugkeren

Uitgangspunt van de Nederlandse aanpak is dat vreemdelingen die het land moeten verlaten onder meer via herintegratieprojecten ertoe worden aangezet zelf terug te keren.

Sinds 2010 gingen via de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ongeveer 2000 Irakezen zo terug naar hun moederland. Vreemdelingen die geen gebruik willen maken van deze optie kunnen worden uitgezet.

Eerder dit jaar gingen in verschillende detentiecentra asielzoekers in hongerstaking, uit protest tegen hun opsluiting.

5,5 miljoen

Nederland beloofde Irak vorig jaar onder voorwaarden 5,5 miljoen euro voor de herintegratie van uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers die vanuit Nederland terugkeren naar hun land.

Irak moest dan wel meewerken aan terugkeer van uitgeprocedeerde landgenoten. Het geld is dan ook nog niet uitgekeerd, zo bleek woensdag.