Dankzij de voortijdige parlementsverkiezingen van vorig jaar zitten politieke partijen krap bij kas. Vooral CDA, PvdA en GroenLinks hebben weinig geld beschikbaar.

Dat blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen van de politieke partijen door Het Financieele Dagblad.

Eind 2012 zat er nog maar 5,8 miljoen euro in de gezamenlijke verkiezingsfondsen.

In 2012 hebben de politieke partijen 11,5 miljoen euro besteed aan hun verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer. Dat is 1,5 miljoen meer dan in 2010. Er was 8,7 miljoen euro beschikbaar, waarna vrijwel alle partijen een dringend beroep op sympathisanten deden om geld te doneren.

Giften

Politieke partijen zitten steeds krapper bij kas, zo blijkt uit de cijfers. Dit zou mede komen door het grote aantal verkiezingen. Ze worden daardoor afhankelijker van giften.

Aan giften en donaties haalden de partijen gezamenlijk 2,7 miljoen binnen. Koploper is de VVD, die bijna 700.000 euro wist op te halen, weet de krant.

Winnaar

De VVD, grote winnaar van de verkiezingen van 2012, was ook de partij die het meeste geld aan de campagne spendeerde: 3,2 miljoen. Een goede tweede was de PvdA met 2,2 miljoen. De socialisten werden op de voet gevolgd door het CDA (1,6 miljoen) en de SP (bijna 1,6 miljoen).

Alleen VVD, D66 en 50PLUS wisten het jaar positief af te sluiten, stelt het FD. De PVV werkte niet mee aan de analyse. Grote verliezers waren CDA, PvdA en GroenLinks. De laatste twee kwamen zo diep in het rood dat ze moesten reorganiseren.