De VVD en PvdA bereiken een dieptepunt in het aantal zetels. Beide partijen verliezen er een ten opzichte van vorige week, en kunnen samen op niet meer dan 35 zetels bogen.

Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond. Hij peilde dat de VVD uitkomt op 20 zetels (in de Tweede Kamer goed voor 41) en de PvdA op 15 (nu 38), de laagste peiling sinds eind 2009. 

De 50Plus partij blijft met 11 zetels (2 in de Kamer) hoog scoren.

De regering voert pijnlijke bezuinigingen door om de economie weer op orde te krijgen. Voor volgend jaar staat er 6 miljard op het programma, een lastige opgave met weinig steun van het electoraat, zo blijkt uit dit onderzoek.

PVV  

De PVV blijft de grootste partij en komt uit op 29 zetels in de peilingen (een meer dan vorige week), tegenover 15 in de Kamer, gevolgd door de SP (24), die het eveneens moet doen met 15 zetels sinds de verkiezingen.

Ook de andere oppositiepartijen blijven op winst staan. D66 kan daarin net als vorige week blijven rekenen op 17 zetels in plaats van de werkelijke 12.

Wat magerder blijft net als vorige week de winst van het CDA en de Partij voor de Dieren, zij blijven op een plus van 2 steken. Er is ook geen verandering bij de ChristenUnie en de SGP, zij krijgen er een zetel bij ten opzichte van hun huidig aantal in de Tweede Kamer.

GroenLinks daarentegen kan er een zetel bijschrijven en komt daarmee uit op 5.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.