Burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre heeft zich met uitlatingen in de pers over het bestaansrecht van woonwagenkampen niet schuldig gemaakt aan belediging of discriminatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft dat geoordeeld op de aangifte van de woonwagenbewoners in Waalre tegen de burgemeester.

De burgemeester vertelde vorig jaar aan VNG Magazine en de Telegraaf over de intimiderende sfeer op het kamp in Waalre. Ambtenaren worden uitgescholden en weggejaagd, legde hij uit.

Hij pleitte voor speciale teams voor de aanpak van vrijplaatsen.

Haat

De woonwagenbewoners menen dat de burgemeester tot haat heeft aangezet omdat ze in Waalre al worden worden nagewezen als de daders van de aanslag op het gemeentehuis.

Het OM schrijft aan de advocaat van de bewoners dat de burgemeester geen 'conflictueuze tweedeling' schetst. Er is geen sprake van discriminatie omdat woonwagenbewoners in de context geen ras of geloofsgemeenschap zijn, overweegt officier van justitie Paul Velleman.

De burgemeester trekt verder geen negatieve conclusies over woonwagenbewoners in het algemeen. ''Het doen van een oproep om woonwagencentra af te schaffen, is toegestaan.''

De Waalrese woonwagenbewoners hebben hun advocaat opdracht gegeven beroep aan te tekenen tegen het besluit om de aangifte niet in behandeling te nemen.