Om strafzaken sneller af te wikkelen, moeten alle processtukken vanaf 2016 digitaal worden uitgewisseld. Dat betekent ook dat de papieren bonnen die agenten op straat uitdelen, gaan verdwijnen.

Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.

In 2016 moet ook minstens 92 procent van de vrijheidstraffen binnen twee jaar worden uitgevoerd, laat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie weten. Nu is dat percentage nog 87.

Met een hele reeks maatregelen wil het kabinet bereiken dat in 2016 meer strafzaken succesvol worden afgehandeld en dat personen die zijn veroordeeld hun straf daadwerkelijk ondergaan.

De kwaliteit van aangiften en processen-verbaal moet omhoog. Er komt extra aandacht voor de kwaliteit van hulpofficieren van justitie en betere afspraken over de overdracht van zaken tussen politie en openbaar ministerie.

Onvindbaar

Het komt nu nog te veel voor dat veroordeelden de dans ontspringen door zich onvindbaar te maken. Die moeten daar minder de gelegenheid voor krijgen.

In de zogenoemde strafrechtketen moet ook meer rekening worden gehouden met burgers en slachtoffers. Zo wordt het aangifteproces bij de politie verbeterd en krijgen burgers beter te horen wat er met hun aangifte gebeurt.