Als het aan de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan ligt, komt er snel een langere meldplicht voor relschoppende voetbalsupporters.

''Het zou goed zijn als de allerheftigste jongens tijdens de wedstrijd niet vrij rondlopen, maar op een politiebureau zitten'', zei hij vrijdag in een interview in Het Parool.

Doordat de voetbalwet hier nu volgens de burgemeester onvoldoende toereikend in is, mag ''een groepje met aardig wat op zijn kerfstok niet naar wedstrijden''.

''Daarmee is een klein legertje gecreëerd dat tijdens de wedstrijden in de stad voor problemen zorgt.''

Het grote geheim

Volgens Van der Laan is de meldplicht ''het grote geheim'' van de Engelse voetbalwet. ''En daar zit bij ons nu het probleem'', stelt de burgemeester. ''Als je a zegt, moet je ook b zeggen.''

Als de grootste relschoppers tijdens de wedstrijden van Ajax niet op straat zijn, hebben de supporters die zich goed gedragen volgens hem minder last van maatregelen die nodig zijn voor een kleine groep.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde in maart aan de huidige voetbalwet aan te scherpen. Daarin wordt ook de meldplicht meegenomen.