Het energieakkoord, waar het kabinet, vakbonden, werkgevers en andere maatschappelijke organisaties aan werken, zou op korte termijn 15.000 banen moeten opleveren.

Dat blijkt uit het concept-energieakkoord dat NU.nl in zijn bezit heeft.

De banen zouden worden gecreëerd door 'miljoenen huizen' energiezuinig te maken, windparken op zee te bouwen en vier oude kolencentrales uit de jaren tachtig te sluiten.

Volgens het plan zouden huizenbezitters subsidie krijgen als ze hun huis flink energiezuiniger maken. Daar zou het kabinet volgens de krant 600 miljoen euro voor vrijmaken.

Daarnaast moeten energiebedrijven klanten geld gaan lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Het kabinet zou huizenbezitters willen verplichten ervoor te zorgen dat hun woning bij verkoop minimaal energielabel C heeft.

Het aantal windmolens op zee moet volgens het plan net zo hoog worden als het aantal windmolens dat al op land staat.

Onzeker

Het AD meldt dat het nog maar de vraag is of het akkoord er daadwerkelijk komt. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) zouden het niet eens zijn met een aantal punten uit het conceptakkoord.

Voorstellen van de milieubeweging zouden te duur zijn. Volgens een woordvoerder van minister Kamp wordt er echter nog wel gepraat, en zou de minister er alles aan doen om het akkoord in de loop van de komende dagen te sluiten.