Het aandeel duurzame energie moet langzamer groeien dan het kabinet heeft voorgenomen. Oude kolencentrales moeten dicht en nieuwere mogen biomassa meestoken.

Burgers die gezamenlijk energie willen opwekken met zonnepanelen krijgen belastingvoordelen. Dat staat volgens de NOS in de conceptversie van het Energieakkoord.

Volgens het conceptakkoord moet het aandeel groene energie in 2022 of 2024 zestien procent bedragen van de totale energieopwekking. Dat is twee tot vier jaar later dan het streven van het kabinet.

Energiebedrijven, industrie, milieuorganisaties en werkgevers hebben na maanden overleg de plannen gepresenteerd aan minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD). 

Dichtgaan

In het conceptakkoord staat volgens de NOS dat de kolencentrales uit de jaren tachtig uiterlijk 2015 dichtgaan. De kolenbelasting die energiebedrijven betalen wordt in 2016 afgeschaft.

Verder komen er zowel op land als op zee veel windparken bij. Een stimuleringsprogramma moet woningen en kantoren energiezuiniger maken. 

Het energieakkoord omvat plannen voor de energievoorziening voor de komende dertig tot veertig jaar. De onderhandelingen verliepen moeizaam. Vorige week kwamen de werkgevers nog met nieuwe eisen voor lastenverlichting, tot onvrede van de andere partijen.