De Europese Unie (EU) moet stoppen met het doorsturen van vlieg- en betalingsgegevens van haar burgers naar de VS als de Amerikaanse president Barack Obama niet toezegt de grondrechten van Europeanen te respecteren.    

Het Europees Parlement (EP) heeft een resolutie daarover donderdag unaniem aangenomen als reactie op de berichten dat de geheime diensten van de Verenigde Staten (VS) met het afluisterprogramma PRISM gegevens van Europeanen verzamelen en diplomaten bespieden.  

Met deze resolutie kan het EP de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, aansporen om dit in wetgeving om te zetten.

Vertrouwen

Momenteel worden gegevens van vliegtuigpassagiers (PNR) en banktransacties (Swift) aan de VS doorgegeven. "Denk bijvoorbeeld aan je maaltijdvoorkeur aan boord van een vliegtuig, je bestemming, of je betaling voor een huisje in de Ardennen als je die online betaalt", zegt Judith Sargentini, fractieleider van de GroenLinks-fractie in het EP aan NU.nl.

Sargentini zegt dat het afluisterschandaal heeft gezorgd voor een "forse vertrouwensbreuk tussen Europa en de Verenigde Staten."

Sophie in ’t Veld van de D66-fractie in Brussel, zegt dat de EU de Europeanen moet garanderen dat ze vallen onder het Europees recht en niet onder het Amerikaans recht. "Het is duidelijk dat we geen overeenkomst kunnen sluiten met een partner die we niet volledig vertrouwen".

Handelsovereenkomst

Het Europarlement was het echter oneens op de vraag of de afluisterpraktijken van de Amerikanen invloed moet hebben op de onderhandelingen over een trans-Atlantische vrijhandelsovereenkomst.

Er moet eerst meer duidelijkheid komen voordat er een oordeel wordt gevormd. Er is wel dringend behoefte aan duidelijkere EU-regels omtrent gegevensbescherming. 

Een voorstel om asiel aan te vragen voor de man die PRISM in het nieuws bracht, de Amerikaan Edward Snowden, werd door een meerderheid weggestemd. 

Brief

Volgens de Financial Times heeft Obama aangeboden een 'parallelle discussie' te voeren met de EU over de Amerikaanse spionagepraktijken bij Europeanen en de handelsgesprekken die maandag gaan beginnen. De Britse zakenkrant baseert zich op uitlatingen van Dailia Grybauskaite, president van Litouwen en in die rol huidig voorzitter van de EU.

Grybauskaite heeft een brief ontvangen van de Amerikaanse procureur-generaal, waarin staat dat de gesprekken over PRISM maandag kunnen beginnen, dezelfde dag als waarop de handelsgesprekken staan gepland. Een kopie van de brief is gestuurd naar Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.

Hoewel verdere details niet werden vrijgegeven, maakte  Grybauskaite duidelijk dat in de brief 'duidelijkheid en medewerking' werd geboden door de Amerikanen over de afluisterpraktijken.

Vijf dingen die je moet weten over PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech