CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is donderdag officieel gekozen als voorzitter van de voorbereidende commissie voor de parlementaire enquête naar het debacle met hogesnelheidstrein Fyra. 

Ze kreeg vijf stemmen voor, één commissielid stemde blanco.

In de commissie zitten verder Ard van der Steur (VVD), Mei Li Vos (PvdA), Vera Bergkamp (D66), Machiel de Graaf (PVV) en Henk van Gerven (SP). Van Toorenburg sprak van ''een prachtig team''.

De commissie moet de komende tijd gaan werken aan de onderzoeksopdracht voor de enquête, de begroting en het tijdspad.

Helderheid

Ze stelde verder dat heel veel mensen bezorgd zijn om de financiën van dit land en dat het daarom belangrijk is om goed te onderzoeken waarom het project met de Fyra is misgelopen. ''Mensen hebben er behoefte aan dat we helderheid geven wat er niet goed is gegaan'', vertelde Van Toorenburg. ''We willen weten wat we hiervan kunnen leren.''

Het reces begint vrijdag, maar dat is voor de commissie geen reden om op de lauweren te rusten, stelde Van Toorenburg verder.

''We moeten ongetwijfeld heel veel gaan lezen'', zei ze. Als al het werk van de voorbereidende commissie achter de rug is, begint de enquête. Het is de verwachting dat de leden van de voorbereidende commissie ook plaatsnemen in de uiteindelijke enquêtecommissie, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

Mankementen

De parlementaire enquête is nodig omdat de Fyra V250 in december na enkele dagen op het spoor uitviel wegens grootschalige technische mankementen. Daarop bliezen de NS en de Belgische vervoerder NMBS het hogesnelheidsproject af.

De enquête moet opheldering gaan geven over het aanbestedingstraject, dat eindigde met de gunning aan het Italiaanse AnsaldoBreda. Ook kijkt de commissie naar het verstrekken van vergunningen voor de treinstellen.