Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) spreekt donderdag met haar Duitse collega Daniel Bahr over een Europese zwarte lijst van artsen die in eigen land hun werk niet meer mogen doen.

De uitwisseling van gegevens over maatregelen tegen artsen die fors in de fout gaan is actueel na eerdere ophef rond onder anderen de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur. Jansen Steur stelde jaren foute diagnoses, mocht zijn werk in Nederland niet meer uitoefenen maar week uit naar Duitsland en ging daar weer aan de slag.

Afspraken maken met Duitsland is in dit geval niet eenvoudig, omdat dit soort zaken daar is geregeld op het niveau van de zestien deelstaten die elk een eigen regering hebben.

Litouwen

Over de Europese zwarte lijst voor artsen die in de fout gaan, wordt ook volgende week weer gesproken tijdens de Europese raad in Vilnius (Litouwen). De lijst moet voorkomen dat artsen die door onzorgvuldig handelen schuldig zijn aan bijvoorbeeld het overlijden van een patiënt, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land.

Schippers probeert al 2 jaar om deze Europese zwarte lijst vorm te geven. Aanvankelijk waren andere landen niet enthousiast, maar steeds meer landen willen nu nadenken over het uitwisselen van dit soort gegevens.