Mensen die zijn aangewezen op persoonlijke verzorging moeten kunnen blijven rekenen op hulp van goede kwaliteit door gekwalificeerde verzorgers. 

Dat de gemeente Deventer werklozen en vrijwilligers deze verzorging wil laten doen, is volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in strijd met dat uitgangspunt.

Van Rijn meldt donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat het beeld over de Deventer aanpak nadrukkelijk niet in overeenstemming is met de manier waarop de langdurige zorg volgens hem moet worden hervormd. Door die hervormingen worden de gemeenten in 2015 verantwoordelijk voor onder meer de lijfsgebonden zorg.

De bewindsman werkt aan plannen die gemeenten en andere betrokken partijen helpen zich voor te bereiden op de nieuwe koers. Ook komt hij naar verwachting dit najaar met een wetsvoorstel dat moet waarborgen dat kwetsbare mensen ondanks alle veranderingen ondersteuning van goede kwaliteit blijven krijgen.

Opheldering

De Kamer maakt zich grote zorgen over de berichten uit Deventer en wilde opheldering. Verantwoordelijk wethouder Margriet de Jager erkende woensdagavond tijdens een raadsvergadering in haar stad al dat zij het Deventer plan in Nieuwsuur ''helemaal verkeerd naar buiten heeft gebracht.''

Zo is er volgens haar geen sprake van dat werklozen in Deventer onder meer katheters en luiers zouden moeten verwisselen. De Jager moest diep door het stof om te voorkomen dat zij weggestuurd zou worden. De raad nam unaniem een motie van treurnis tegen haar aan.