Dijsselbloem sluit bezuinigingen op sociale zekerheid niet uit
Dit heeft hij woensdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
Eerder in het debat benadrukte Dijsselbloem al dat het kabinet 'ingrijpende maatregelen en vergaande hervormingen' voorbereidt omdat het van plan is 6 miljard euro extra te bezuinigen. Ook zal de regering er niet aan ontkomen om de lasten voor burgers te verzwaren.
Later stelde hij expliciet dat dit ook betekent dat bezuinigingen op de sociale zekerheid en de zorg niet zijn uitgesloten.
Gevoelig
Bezuinigingen binnen deze terreinen liggen gevoelig wegens het sociaal akkoord en het zorgakkoord dat het kabinet met de sociale partners (werkgevers en werknemers) hebben afgesproken. De partners zijn fel gekant tegen de extra bezuinigingen, die in eerste instantie wegens het akkoord een half jaar waren uitgesteld.
Dijsselbloem maakte echter duidelijk dat de akkoorden niet betekenen dat in de bezuinigingen deze sectoren worden ontzien.
Opnieuw gesprek
In het sociaal akkoord is afgesproken de WW vanaf 2016 geleidelijk te verkorten naar twee jaar.
Sommige partijen in de Tweede Kamer - zoals D66 maar ook het CDA - vinden dat deze maatregel wel eerder ingevoerd zou kunnen worden. "Het kabinet zou de gesprekken met de sociale partners hierover opnieuw moeten aangaan", aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.
Ook begrotingscommissaris Olli Rehn heeft bij Nederland aangegeven dat het zijn voorkeur heeft dat hervormingen zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Dijsselbloem stelde echter dat hervormingen volgens hem 'niet veel sneller kunnen'.
Structurele hervormingen
Dijsselbloem stelde daarnaast in te zetten op structurele hervormingen in de bezuinigingen. In een discussie met de Kamer liet hij wel weten dat het kabinet er niet aan onkomt om de lasten voor burgers te verzwaren.
"Degenen die zeggen dat de bezuinigingen niet uit lastenverzwaringen mogen bestaan: dat is volstrekt ongenuanceerd", aldus Dijsselbloem. "Dat is geen correcte weergave van de ingewikkelde problematiek waar we momenteel in zitten."
Lastenverzwaringen
Het verzwaren van de lasten is een snelle bezuinigingsmaatregel die vooral effect heeft op de korte termijn: het terugdringen van het begrotingstekort. Maar na twee jaar wordt het negatieve effect daarvan op de economie steeds groter.
Daarom heeft het kabinet zich als doel gesteld dat de bezuinigingen slechts uit eenderde uit lastenverzwaringen mogen bestaan en voor tweederde uit andere bezuinigingsmaatregelen. Dijsselbloem erkende in het debat echter dat deze verdeling mogelijk pas in 2017 zo zal uitpakken.
Ook de Nederlandsche Bank is eerder voorstander van structurele hervormingen in plaats van bezuinigingen die vooral op de korte termijn effect hebben, zo liet het onlangs al weten.