De oppositie vindt dat een vergunning voor een wapenleverantie aan Egypte moet worden teruggedraaid.

Die betreft de leverantie ter waarde van 6 miljoen euro van communicatieapparatuur en bijbehorende software aan de Egyptische marine.

Gezien de huidige situatie is het niet verstandig om het materieel te leveren, zei Raymond Knops (CDA) woensdag in de Tweede Kamer.

Ook Jasper van Dijk van de SP vindt het niet verstandig om wapens te leveren aan Caïro, ''zeker gezien het feit dat de regering daar vandaag nog kan vallen''.

Groen licht

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel gaven begin dit jaar groen licht voor de uitvoer. De politieke situatie in het land is de afgelopen periode snel verslechterd. Het leger dreigt met ingrijpen.

Ploumen zei dat de leverantie gewoon doorgang zal vinden. Ze wees erop dat het materieel bedoeld is voor de maritieme veiligheid en niet ingezet kan worden tegen demonstranten in de steden.

Maar als er op dit moment een verzoek voor een vergunning zou binnenkomen, dan zal die niet gegeven worden. Eerder dit jaar is er al een keer een vergunning geweigerd, liet Ploumen weten. Het ging toen om headsets voor de Egyptische landmacht.

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Dossier Egypte