Rotterdam en de provincie Zuid-Holland gaan praten met het omstreden tankopslagbedrijf Odfjell.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, havenwethouder Jeannette Baljeu en gedeputeerde Rik Janssen hebben binnenkort een ontmoeting met de bestuursvoorzitter van het bedrijf, de Noor Laurence Ward Odfjell.

Dat heeft Rotterdam woensdagavond bekendgemaakt. De ontmoeting is op het stadhuis van Rotterdam. Er is nog geen datum geprikt voor de afspraak.

Incidenten

Odfjell was vorig jaar zo goed als stilgelegd naar aanleiding van verscheidene incidenten. Maandag werd duidelijk dat Odfjell wederom een aantal incidenten heeft verzwegen voor de inspectiediensten.

Daarnaast kreeg het bedrijf een dwangsom van 850.000 euro opgelegd omdat het tanks gebruikte waarvan niet duidelijk was of ze veilig waren. De recente incidenten worden nader onderzocht, zei havenwethouder Jeannette Baljeu woensdagavond.

Doormodderen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) constateerde half juni dat Odfjell 12 jaar lang heeft kunnen doormodderen. Toezichthouders werden afgescheept met loze beloften. Het bedrijf had lak aan de wet- en regelgeving en mede daardoor liepen werknemers en de omgeving gevaar.

De Rotterdamse milieudienst DCMR hoopte de veiligheid te waarborgen door goede relaties met het bedrijf te onderhouden.

Sluiten

Leefbaar Rotterdam, de SP en GroenLinks willen dat burgemeester Aboutaleb de opslag van Odfjell per direct sluit. Het bedrijf heeft voor de zoveelste keer lekkages niet gemeld en daarmee is de maat vol, schrijven de fracties in een brief aan de burgemeester, die ook voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is.

''Mede omdat de burgemeester een man is die zaken doet op basis van vertrouwen, moet hij nu zijn verantwoordelijkheid nemen. Het vertrouwen in Odfjell is wat ons betreft tot onder nul gedaald’’, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte.

''Het is ongelooflijk dat dit bedrijf tot op de dag van vandaag Russische roulette blijft spelen met de veiligheid van haar eigen werknemers en omwonenden.''