Het onderzoek waarbij aan de genen van legkippen wordt gesleuteld, stopt. 

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kondigde woensdag aan dat ze ''op dit moment'' geen toestemming geeft om het onderzoek voort te zetten naar een methode die het mogelijk moet maken dat er geen haantjes meer worden geboren op bedrijven met legkippen.

De haantjes hebben geen waarde voor de bedrijven. Jaarlijks worden 40 miljoen eendagshaantjes gedood kort nadat ze uit het ei zijn gekomen. Dijksma wil daarvan af en hoopte dat dit onderzoek uitkomst kon bieden.

In dit geval zou een lichtgevend kwallen-gen worden gekoppeld aan de chromosomen van mannelijke kuikens waardoor de eieren met haantjes ertussenuit zouden kunnen worden gehaald. Een Kamermeerderheid wil echter geen ''kwalkip'' of ''glow in the dark-eieren''.

Alternatief

Dijksma stelde dat ze het signaal uit de Kamer heeft begrepen. Omdat ze wel een alternatief wil vinden voor het doden van de eendagshaantjes, praat ze daar later dit jaar verder over met de Kamer.

Daarbij komt ook de ontwikkeling van de zogeheten combikip aan de orde, een kip die goed in het vlees zit en veel eieren legt.