Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft minister Ronald Plasterk gevraagd om een onderzoek naar de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het PRISM-schandaal.

VVD, PvdA en SP steunen een plan hiertoe van D66, hebben ze woensdag laten weten.

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zal de Kamer waarschijnlijk woensdagmiddag minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken al vragen om het onderzoek. De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) zal het onderzoek vervolgens deze zomer uitvoeren. 

Ook VVD'er Klaas Dijkhoff vindt een onafhankelijk onderzoek een goede zaak. Wat hem betreft moet er snel duidelijkheid komen over de rol van de Nederlandse diensten. Het debat met Plasterk over PRISM, dat voor donderdag gepland staat, kan dan wat PvdA en VVD betreft worden opgeschort tot na het reces.

Na het onderzoek willen de partijen ook een uitgebreide kabinetsvisie op de werking van de Nederlandse inlichtingendiensten.

Kritisch

Kamerlid Gerard Schouw van D66 zegt tegenover NU.nl dat hij er vertrouwen in heeft dat de CTIVD de onderste steen boven zal halen. Hij noemt een rapport uit 2011 over de inzet van Sigint (elektronische surveillance) door de MIVD als een eerder voorbeeld van een kritisch onderzoek door de commissie. 

Naar aanleiding van dat rapport moest de MIVD zijn werkwijze aanpassen. Zo concludeerde de CTIVD dat het niet toegestaan was om informatie te verzamelen over 'breed geformuleerde generieke identiteiten, waaronder een bepaald ‘soort’ personen of organisaties'.

Vijf dingen die je moet weten over PRISM

Alles over PRISM in het dossier op NUtech