Minister Ivo Opstelten (Justitie) wil de gemeenten geen deadline opleggen wanneer de handhaving van de nieuwe regels rond coffeeshops geregeld moet zijn.

Dat blijkt woensdag tijdens het debat met de Kamer na vragen van oppositiepartijen.

In het vorige kabinet werd een wietpas ingevoerd om drugstoeristen uit de coffeeshops te weren. Hierdoor werden coffeeshops exclusieve clubs en mocht softdrugs alleen worden verstrekt aan pashouders.

Het huidige kabinet wilde hier weer vanaf, maar mensen moeten zich in de coffeeshop nog wel identificeren als Nederlander. Gemeenten kregen meer vrijheid om hun eigen beleid te bepalen.

Terugloop

Volgens Opstelten is er met de nieuwe regels al sprake van een forse terugloop van het drugstoerisme en is de toename van de illegale straathandel ingecalculeerd, maar is dit slechts een tijdelijk probleem. 

De minister wil de gemeenten de tijd geven om de handhaving goed te regelen en hij voert daarover dan ook momenteel gesprekken met de burgemeesters. Eind van het jaar wil hij van hen duidelijkheid, maar hij wil dus geen stricte deadline op leggen wanneer de handhaving echt geregeld is.

Wel zei hij het niet te accepteren als burgemeesters de wet niet na willen leven. 

Experimenten

De minister herhaalde tijdens het debat dat hij niets wil weten van experimenten door gemeenten met het reguleren van wietteelt. Wel voert hij momenteel een inventarisatie uit naar de plannen van gemeenten die hier wel mee willen experimenteren. 

De PvdA is altijd voorstander geweest van regulering en legalisering. Kamerlid Myrthe Hilkens erkende tijdens het debat dat VVD en PvdA op dit punt duidelijk van mening verschillen. Ze sluit niet uit dat er na deze kabinetsperiode alsnog experimenten zullen worden toegestaan.

Voordelen

CDA-Kamerlid Peter Oskam zei eerder op de dag tegen NU.nl wel voordelen te zien in de regulering van wietteelt. "Je kan dan belasting gaan heffen en de schadelijke stoffen beter controleren", stelt hij.

Toch vindt hij dit geen begaanbare weg.  "Als gemeenten zelf gaan telen is het einde zoek. Het zal slecht zijn voor het aanzien van Nederland." Bovendien is eigen teelt door gemeenten tegen internationale verdragen, stelt hij.

Wegpesten

Het CDA zei sowieso geen goede oplossingen te zien om de problemen met softdrugs aan te pakken. Zijn partij is tegen de verkoop van softdrugs, maar accepteert dat dit in Nederland wordt gedoogd.

Oskam erkent dat de handel in softdrugs zich verplaatst naar het illegale circuit en dat de overlast op straat hierdoor toeneemt. 

Hij hoopt dat de problemen beperkt zullen worden met een stevige politie-inzet. "Als je de drugstoeristen maar lang genoeg wegpest zullen ze wel wegblijven", aldus de CDA'er.

Overlast

Hilkens riep tijdens het debat op om te onderzoeken of de overlast beperkt kan worden als coffeeshops in overlastgebieden worden verplaatst naar de rand van de stad.

Opstelten ziet dit echter niet zitten, aangezien volgens hem het beleid momenteel succesvol is. Wel kan hij zich voorstellen dat lokaal zo'n keuze wordt gemaakt.

PVV-Kamerlid Louis Bontes wil het grensbewakingssysteem Amigo Boras, dat onlangs is geïnstalleerd om te controleren wie het land binnenkomt, gebruiken om drugsrunners gericht aan te pakken. De minister zei hier naar te willen kijken.