VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat de Tweede Kamer haar eigen machtspositie uitholt door het grote aantal moties dat ze indient en debatten dat ze aanvraagt.

 ''We hebben onszelf een buitengewoon slechte dienst bewezen met het laten verworden van de parlementaire wapens tot klapperpistooltjes’’, schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant van woensdag.

Zijlstra stelt onder meer voor om de 30-ledendebatten (debatten die door 30 leden van de Kamer worden aangevraagd) te vervangen door 50-ledendebatten. Zo wordt volgens hem voorkomen dat fracties met meer dan 30 leden, zoals Zijlstra’s VVD, in hun eentje een debat kunnen organiseren.

''Ik heb respect voor minderheden in het parlement, maar als niet ten minste een derde van de Kamer een debat wil, moeten we het dan wel voeren?’’

Verdwijnen

Zijlstra wil ook dat 50-ledendebatten die niet binnen 30 dagen worden gevoerd van de agenda verdwijnen. Op dit moment is er een voorraad 30-ledendebatten waarmee volgens Zijlstra de resterende vergadertijd tot de Kerst is te vullen.

Zijlstra vindt verder dat Kamerleden veel terughoudender moeten zijn met moties van wantrouwen. Vroeger waren die een zeldzaamheid, maar tegenwoordig wordt er bijna wekelijks een ingediend, schrijft hij. ''Als bewindspersoon hoor je er bijna niet meer bij als je een dergelijke motie nog niet aan je broek of mantelpak hebt gehad.’’

Het aantal moties dat de Kamer indient, zou hoe dan ook wel wat lager mogen, vindt de VVD-fractieleider. In de jaren 70 stemde de Kamer wekelijks over 10 tot 20 moties, onlangs waren het er in één week ruim 500.

Suggesties

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen noemt het in een reactie ''altijd goed om te kijken naar manieren om de Kamer beter te laten functioneren''. Het idee van Zijlstra om 30-ledendebatten van de agenda te halen als ze hun actualiteitswaarde verloren hebben, spreekt hem aan.

Heijnen, die in september de Kamer verlaat om bestuursvoorzitter van het ROC Mondriaan in Den Haag te worden, heeft zelf ook suggesties. Zo oppert hij de regeling van werkzaamheden van de Kamer niet meer in de plenaire zaal te houden, maar ze door de Kamervoorzitter en de fractiesecretarissen elders te laten plaatsvinden. Dat zou veel tijd besparen.