Nederland geeft een verkeerd signaal af in de voorjaarsnota richting Brussel door de tegenvaller op de Europese begroting alvast ruim in te boeken in de begroting.

Dit vindt het CDA.

Nederland zal dit jaar meer aan de Europese begroting moeten bijdragen dan voorzien, zo werd in mei bekend. Voor Nederland gaat het om een bedrag van 350 miljoen euro, maar dat kan in het slechtste scenario oplopen tot meer dan 500 miljoen. Met dit laatste bedrag heeft het kabinet dan ook al rekening gehouden. 

De bedragen lopen uiteen omdat de Europese lidstaten een akkoord hebben over een extra bijdrage van 7,3 miljard euro, terwijl de Europese Commissie berekende dat in totaal 11,2 miljard euro nodig is voor dit jaar.

Over de 3,9 miljard euro die nog mist zal dan ook in het najaar verder worden onderhandeld.

Extra bedrag

Dat in de Voorjaarsnota, het overzicht van de begroting over 2013, al rekening gehouden met de extra afdrage is volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum een volledig verkeerd signaal, zo laat hij weten aan NU.nl.

"Het is merkwaardig dat de hogere afdracht al in de begroting wordt opgenomen, terwijl over het bedrag nog gesproken moet worden", zo vindt Van Hijum. "Dat is toch een rare onderhandelingstechniek?"

Volgens Van Hijum legt het kabinet met de opname van de extra tegenvaller in de begroting 'nu al het hoofd in de schoot'. "Het is in strijd met de intentie van het kabinet."

Onverteerbaar

Nederland heeft zich altijd tegen een hogere afdracht naar Brussel gekeerd. Volgens het kabinet is het nog helemaal niet zeker dat de EU dit jaar met een tekort komt te zitten en zou het eerst moeten snijden in het eigen apparaat.

"De VVD heeft de extra afdracht onverteerbaar genoemd en minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft gezegd alles uit de kast te halen om zo min mogelijk geld te moeten afdragen door te kijken naar alternatieven voor het begrotingsgat", aldus Van Hijum. "Maar daar zien we in de voorjaarsnota weinig van terug."

In de Tweede Kamer wordt woensdag over de Voorjaarsnota gedebatteerd. 

Vijf vragen over de Europese begroting beantwoord