In brieven aan de Tweede Kamer is diverse keren gewezen op de risico’s van paardenvlees en het eten ervan.

Dat hebben staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag laten weten.

De Kamer vroeg woensdag om opheldering na berichten dat de bewindsvrouwen advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zouden hebben genegeerd om het publiek te waarschuwen voor de risico’s van het eten van paardenvlees uit Roemenië. Eerder dit jaar bleek dat in diverse producten paardenvlees was verwerkt terwijl op de verpakking stond dat er rundvlees in zat.

Dijksma en Schippers geven aan dat zij adviezen van wetenschappelijke adviseurs altijd zeer serieus nemen. En ze tonen aan dat zij in februari en maart in brieven aan de Kamer al hebben aangegeven dat dit bewuste advies ''in het algemeen al werd opgevolgd''.

Bijlage

Het volledige advies is als bijlage meegestuurd met de brief in maart en kwam aan de orde bij het debat over voedselfraude, aldus Schippers en Dijksma. Ze stellen ook dat het Voedingscentrum consumenten al geruime tijd wijst op de risico’s van het bereiden en eten van vlees dat niet of onvoldoende is verhit. RIVM, huisartsen en verloskundigen geven dezelfde boodschap af.