De mogelijkheid om ouderen vervroegd uit te laten treden om ruimte te geven aan jongeren op de arbeidsmarkt, is geen dode letter in het sociaal akkoord.

Dat zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in de Tweede Kamer in reactie op uitlatingen van VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen.

"Als het een dode letter was hadden we het niet opgeschreven", aldus de minister tijdens het debat over arbeidsmarktbeleid.

Van Nieuwenhuizen zei dinsdagochtend op NU.nl dat de nieuwe VUT-regeling weliswaar onderdeel kan zijn van sectorplannen om de werkgelegenheid aan te jagen, maar dat de voorwaarden zo streng zijn dat de regeling in de praktijk niet zal worden gebruikt.

Wat haar betreft is het aantal mensen dat gebruik maakt van de regeling 'nul', zo liet ze weten tijdens het debat.

Tegen

PvdA-collega Mariette Hamer zei te hopen dat het juist niet gaat om een dode letter. CDA en D66 zijn fel tegen een nieuw plan om vervroegd uittreden van ouderen te financieren.

Asscher reageerde dat er geen sprake is van een nieuwe algemene VUT-regeling, maar dat  het wel mogelijk is om onder voorwaarden geld in te zetten om ouderen te laten afvloeien.

Zo moet de VUT-regeling onderdeel zijn van een totaalplan om de werkgelegenheid aan te jagen en moet het gaan om maatwerk bij individuele gevallen.

Voor de sectorplannen heeft het kabinet 600 miljoen uitgetrokken.