In de Tweede Kamer is geen twijfel of minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) bij haar benoeming volgens de regels heeft gehandeld.

Dat blijkt in het debat naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant.

De krant schreef zaterdag dat de minister bij haar benoeming in 2010 heeft verzwegen dat haar man aandelen bezat van een bedrijf, Kiwa, dat zaken doet met het Ministerie van Infrastructuur.

Over de aandelen hoefde niet gesproken te worden, mede omdat zij niet in gemeenschap van goederen is getrouwd, zo schreven zij en premier Mark Rutte dinsdag in een brief aan de Kamer.

Rutte en Schultz bezweren dat de echtgenoot van de minister als aandeelhouder nooit zeggenschap op Kiwa uit heeft kunnen oefenen en dat de minister de prijs van de aandelen niet heeft kunnen beïnvloeden.

Kiwa verzorgt onder meer in opdracht van het ministerie van Infrastructuur de uitgifte van vergunningen voor de vervoersbranche. 

Handboek

De echtgenoot van Schultz gaf bij haar benoeming zijn adviesfunctie bij Kiwa op. De aandelen gingen een aantal maanden later van de hand.

Schultz en Rutte stellen dat er volgens het 'handboek voor aantredende bewindspersonen' is gehandeld. De Kamer deelde deze lezing.

Diverse oppositiepartijen vonden wel dat Schultz meer 'volgens de geest, dan volgens de letter' had moeten handelen en de zaak concreet moeten aangeven bij de formatie. Ook vroeg een aantal zich af waarom Schultz de portefeuille waar Kiwa onder valt niet aan de staatssecretaris heeft overgedragen.

Discussie

In de Kamer gingen stemmen op om het handboek aan te scherpen, maar de meeste partijen willen deze discussie voeren op een later moment. Rutte zegt het onverstandig te vinden om tot aanscherpen over te gaan. Dat creëert volgens hem ''schijnzekerheid en tekentafelzekerheid, die in de praktijk niet zal blijken te werken''.

Door de boel "dicht te regelen", voorkom je geen nieuwe problemen, stelt Rutte. Hij zei verder dat hij zal luisteren naar de wens van meerderheid, maar dat hij er erg op tegen is om het handboek aan te passen.''Het systeem is goed'', zei Rutte.