De publieke omroep krijgt jaarlijks 9 miljoen euro om levensbeschouwelijke programma's te maken. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdag besloten op voorstel van CDA en de ChristenUnie.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) heeft de zendmachtiging en het budget van de levensbeschouwelijke omroepen ingetrokken.

Daardoor bestaan deze omroepen vanaf 2015 niet meer. Dekker vindt het een taak van de publieke omroep (NPO) om die programma's te maken.

Het budget voor programma's over het christendom, boeddhisme en humanisme moet worden opgenomen in de prestatieafspraken die met de publieke omroep worden gemaakt. Het Commissariaat voor de Media regelt de verdeling, zo staat in de motie.

Dekker had het idee om geld te reserveren voor religieuze programma's eerder al in de week gelegd bij de NPO en die voelde er wel wat voor. De religieuze en levensbeschouwelijke omroepen hadden liever een budget gezien van 15 miljoen euro, maar volgens Dekker is 9 miljoen het maximum.

Tijdelijke contracten

Als het aan de Tweede Kamer ligt, gaat Dekker de tijdelijke contracten bij de publieke omroep aanpakken. Een motie daarover van de SP werd dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk wilde een ''substantiële vermindering van het aantal tijdelijke contracten", omdat ze werknemers geen baanzekerheid bieden.

Van Dijk riep de staatssecretaris ook op om de salarissen van bestuurders en presentatoren bij de publieke omroep te verlagen, zodat zij niet langer meer verdienen dan de balkenendenorm van 193.000 euro.