De gesprekken met oppositiepartijen GroenLinks en D66 over onderdelen van het regeerakkoord zijn niet mislukt, maar opgeschort.

Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. "Ik hoop nog voor het afronden van de nieuwe begroting in augustus het overleg te hervatten", aldus Dijsselbloem.

De gesprekken tussen het kabinet en de oppositie werden maandagavond gestaakt. Groenlinks en D66 eisen een investering in onderwijs in ruil voor hun akkoord met het extra bezuinigingspakket van zes miljard euro.

GroenLinks wil ook extra geld voor milieumaatregelen. Het kabinet wil hieraan echter niet zo veel uitgeven als de oppositiepartijen verlangen.

Verbaasd

Pechtold heeft dinsdag verbaasd gereageerd op de uitspraken van Dijsselbloem dat de gesprekken niet zijn mislukt. ''Jammer dat ze dat dan maandag niet gezegd hebben'', aldus Pechtold. ''Wat mij betreft zijn we toen echt niet voor niks uit elkaar gegaan. Het was meer dan een symbolische stop. De standpunten lagen erg ver uiteen.''

Pechtold ziet weinig mogelijkheden om nog tot elkaar te komen. ''Dan moet het kabinet echt met een veel beter bod komen.'' Ook vindt hij het jammer dat er nu weer weken ''kostbare tijd verloren gaan''.

GroenLinks-leider Bram van Ojik reageert minder afhoudend. Zo gauw het kabinet iets nieuws biedt en de blokkades weghaalt, is hij bereid opnieuw met Dijsselbloem om de tafel te gaan.