De PVV is er niet in geslaagd om in de Tweede Kamer een meerderheid te vinden voor het voorstel om Nederland 1 te veranderen in PvdA1.

Kamerlid Martin Bosma stelde afgelopen week bij het mediadebat voor de naam NPO1, die Nederland 1 moet gaan vervangen, te veranderen in de naam van de sociaaldemocratische partij.

Volgens de PVV'er wordt de zender het domein van de 'socialistische VARA', door programma's als De Wereld Draait Door en Pauw en Witteman.

De NOS, die ook op NPO 1 zal gaan uitzenden, wordt door Bosma omschreven als 'naar links hellend'. Voor de transparantie en de herkenbaarheid van de zender zou het daarom beter zijn om de zender om te dopen tot PvdA1.

De PvdA reageerde tijdens het debat afkeurend op het voorstel van de PVV. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam riep staatssecretaris Sander Dekker (Media) op om afstand te nemen van het plan.

"Wij kunnen hier grappen over maken, maar het zou de staatssecretaris sieren als hij de publieke omroep verdedigt als zijnde onafhankelijk van de politiek. Zo hebben wij de publieke omroep opgezet", aldus Van Dam. 

"Daar wordt elke dag keihard aan gewerkt en dat is precies wat de heer Bosma hiermee in twijfel wil trekken."