Mogelijk gaan toch Nederlandse militairen naar Mali. Zij zouden moeten deelnemen aan de VN-missie daar.

De wenselijkheid en mogelijkheid van een bijdrage worden onderzocht, schrijft het kabinet dinsdag aan de Tweede Kamer. Een bijdrage aan de EU-trainingsmissie in het Afrikaanse land liep onlangs op niets uit.

Het zou om een bescheiden bijdrage gaan. Daarbij moet worden gedacht aan dezelfde aantallen als eerder voor de EU-trainingsmissie werden aangeboden.

Toen ging het om enkele tientallen militairen. De verwachting is dat er snel duidelijkheid komt over de inzet.

De Kamer wijst het niet direct af. VVD'er Han ten Broeke wil alleen kwijt ''elk serieus voorstel serieus te zullen bekijken''. De PvdA bij monde van Marit Maij ''vindt het goed dat de regering onderzoekt hoe Nederland een bijdrage kan leveren''. Jasper van Dijk (SP) is ''niet op voorhand tegen'' een bijdrage aan de VN-missie.

Koenders

De meer dan 12.000 man sterke VN-missie in Mali (Minusma) wordt geleid door de Nederlandse oud-minister Bert Koenders. Circa 6000 Afrikaanse militairen zijn op 1 juli begonnen. De komende maanden arriveren nog eens 6000 blauwhelmen uit onder meer China, Honduras, Zweden en Noorwegen.

Koenders moet er onder meer voor zorgen dat de verkiezingen aan het eind van deze maand vrij en eerlijk verlopen. Verder moet Minusma onder meer toezicht houden op het ontwapenen van de Toeareg-beweging MNLA, burgers beschermen en ondersteuning geven aan humanitaire hulp.

Frankrijk

Begin dit jaar begonnen Franse militairen een militaire interventie in Mali nadat Toeareg en aan al-Qaeda gelieerde groepen grote delen van Noord-Mali hadden veroverd. De extremisten zijn grotendeels verdreven. De Fransen blijven nog zeker tot eind dit jaar in het land.

Vorige week bleek een bijdrage aan de EU-trainingsmissie niet nodig. Het aanbod kwam te laat, de missie bleek al gevuld. Er nemen meer dan 20 EU-lidstaten aan deel en veel landen blijven tot het eind van de missie.