Het kabinet stelt 7,5 miljoen euro beschikbaar aan de stad die wordt geselecteerd als Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. 

Een woordvoerster van minister Jet Bussemaker (Cultuur) heeft dat dinsdag desgevraagd gezegd. Het gaat om 5 miljoen van het ministerie van OCW en 2,5 miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eindhoven, Maastricht en Leeuwarden zijn nog in de race voor de titel. Op 6 september maakt een internationale jury de definitieve keuze.

De drie kandidaten hadden gerekend op een grotere bijdrage. Maastricht ging uit van 8,5 miljoen euro, Leeuwarden rekende op 10 miljoen euro en Eindhoven zelfs op 20 miljoen euro.

Schatting

De jury heeft eerder al zorgen geuit over de optimistische schatting van Eindhoven. Eindhoven laat desgevraagd weten dat aan de totale begroting van ruim 140 miljoen euro niks verandert. De lagere rijksbijdrage wordt gecompenseerd met hogere sponsorinkomsten (in totaal 32,5 miljoen euro), aldus een woordvoerster.

Elk jaar mogen twee steden zich Culturele Hoofdstad van Europa noemen. Voor 2018 leveren Nederland en Malta een stad voor de titel.