Het financieren van vervroegd uittreden van ouderen om ruimte te maken voor jongeren is voor CDA en D66 onaanvaardbaar.

Dat zeggen D66-Kamerlid Steven van Weyenberg en CDA-Kamerlid Pieter Heerma tegen NU.nl.

Het kabinet heeft 600 miljoen uitgetrokken voor werkgelegenheidsplannen in diverse sectoren.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) schreef de Tweede Kamer onlangs dat hij de mogelijkheid niet wil uitsluiten dat sectoren via een dergelijke VUT-constructie werkgelegenheid creëren.

Voorwaarde is wel dat de plannen aantoonbaar voor meer banen zorgen. Volgens D66 en CDA is het echter een illusie dat via een VUT-regeling meer jongeren aan het werk komen.

"Deze regeling is een fout uit het verleden. Het duurde jaren voordat de politiek eindelijk een einde maakte aan deze regeling. Het bleek niet te verwerken", aldus Heerma.

Thuiszitten

"Het is onverstandig om de deur weer op een kier te zetten", vult Van Weyenberg aan. "Belastinggeld uitgeven om mensen thuis te laten zitten is een slecht idee." De D66'er zegt meer te zien in bijvoorbeeld een ouderen-aannamebonus voor werkgevers of scholingscheques, omdat dit volgens hem effectievere maatregelen zijn om voor banen te zorgen.

Heerma denkt dat ouderen juist goed kunnen worden ingezet als leermeester voor jongeren. "Zij blijven dan aan het werk en toch komen er banen vrij voor jongeren."

Dode letter

VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen wil van Asscher de verzekering dat de VUT-regeling niet op grote schaal zal herleven. Volgens haar is in het voorstel van Asscher de VUT-optie zo omschreven dat deze feitelijk een dode letter is.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag met minister Asscher over het arbeidsmarktbeleid.