Het overleg tussen een delegatie van het kabinet en oppositiepartijen D66 en GroenLinks is op niets uitgelopen.

''De onderhandelingen zijn afgebroken'', zei D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold maandagavond over hun gesprekken om te zien hoe zij konden helpen een aantal afspraken uit het regeerakkoord van de grond te krijgen. Het ging onder meer over regelingen voor ouders met kinderen en het hoger onderwijs.

Pechtold: ''Er zit te veel licht tussen de wensen van D66 om in onderwijs te investeren en de mogelijkheden die het kabinet daarvoor heeft.'' Ook baalt D66 ervan dat het kabinet grote hervormingen voor zich uitschuift.

''Dit had een akkoord kunnen worden. Maar het is nu te veel het optellen van meevallers en blij zijn dat er niet wordt bezuinigd. Voor D66 is dit te weinig.''

Teleurgesteld

Ook Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, was teleurgesteld in de uitkomst van het gesprek. ''Er was nog niet eens een begin van een perspectief dat we serieus over duurzaamheid konden praten'', sprak hij. ''We wilden graag spijkers met koppen slaan, maar dat is niet gelukt.'' Volgens Van Ojik is het op dit moment niet zinvol om verder te praten. Het hangt van het kabinet af hoe het nu verdergaat, vindt hij.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) stelde dat het kabinet ''gezien de begrotingsproblematiek nu niet aan de verwachtingen van D66 en GroenLinks kan voldoen''. Wel sprak hij van een constructief gesprek, waarbij ''we elkaar op vele fronten zijn genaderd''. Medio augustus wil Dijsselbloem verder praten met de partijen.

De begroting voor 2014 moet in augustus af zijn. Het is voor de coalitie van VVD en PvdA belangrijk om steun te hebben van de oppositie, aangezien er geen meerderheid is in de Eerste Kamer.

LSVb

Studentenvakbond LSVb is blij dat D66 en GroenLinks maandag tijdens het overleg met het kabinet ''hun poot hebben stijf gehouden''. Dat zei voorzitter Jorien Janssen maandag nadat bekend werd dat de onderhandelingen zijn stukgelopen.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageerde positief op het mislukken van de gesprekken. Het ISO roept op tot een 'oppositiebestendig' plan. ''Honderdduizenden ambitieuze studenten willen weten waar ze aan toe zijn", zegt voorzitter Ruud Nauts. ''Het moet afgelopen zijn met het gedraal van het kabinet.''

De gesprekken waren bedoeld om te zien of D66 en GroenLinks konden helpen een aantal afspraken uit het regeerakkoord van de grond te krijgen. Het ging onder meer over regelingen voor ouders met kinderen en het hoger onderwijs.

''Dit betekent dat Bussemaker terug moet naar de tekentafel. Maar hopelijk verdwijnt het voorstel van het leenstelsel definitief'', aldus Janssen over het feit dat het kabinet een sociaal leenstelsel wil invoeren voor studenten.