De resultaten van drie onderzoeken naar de gevolgen van aardgasbevingen in Groningen worden later door het ministerie van Economische Zaken gepresenteerd dan gepland.

De resultaten van 3 van de in totaal 11 onderzoeken zouden in juni komen, maar dat is niet gelukt.

Volgens het ministerie zijn de onderzoeken afgerond, maar is het wachten op een akkoord van een stuurgroep met experts. Het ministerie hoopt de resultaten woensdag te kunnen presenteren tijdens een bezoek van minister Henk Kamp aan Groningen, maar sluit niet uit dat de presentatie later deze zomer wordt gehouden.

Uit de drie onderzoeken moet duidelijk worden wat de bevingen voor gevolgen hebben voor de waardedaling van woningen, hoe woningen en gebouwen preventief versterkt kunnen worden en wat de effecten van bevingen zijn op dijken en ondergrondse buizenstelsels.

Een onderzoek naar de beste manier om onafhankelijke schadebepaling en schadeafhandeling te regelen is al gepubliceerd. De presentatie van zeven andere onderzoeken staat gepland voor december van dit jaar.

Huisbezitters

De stichting WAG, waarin particuliere huisbezitters samen optrekken met een Gronings advocatenkantoor, gaat zelf onderzoek doen naar de waardedaling van huizen in het gebied. Ze willen dat onderzoek gebruiken om namens ongeveer 200 huisbezitters een claim bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij neer te leggen voor de prijsdaling van hun woningen.