Nederland bereidt zich niet voor op een nieuwe missie in Afghanistan. Ook zijn er geen onderhandelingen met Duitsland over een nieuwe trainingsmissie. 

Dat bevestigt een woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) naar aanleiding van berichtgeving maandag in het AD. 

De Volkskrant meldde zaterdag dat Nederland met Duitsland praat over het opstarten van een nieuwe missie in Afghanistan. Timmermans erkent dat de geruchten hardnekkig zijn, maar zegt niet te weten waar ze vandaan komen.

"Ik ga erover en ik kan zeggen dat er niets wordt besproken. Niet met Duitsland en niet met de Verenigde Staten. Met niemand." 

De minister ontkent ook dat zijn collega van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) onlangs in Berlijn sprak over een mogelijk vervolg van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland in Kunduz. 

Internationale druk

De Volkskrant schreef zaterdag dat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over een nieuwe trainingsmissie samen met de Duitsers, maar dat het gevoelig is voor oplopende internationale druk. 

Diplomaten, militairen en betrokken defensiedeskundigen zouden dat aan de krant hebben verklaard. De NAVO heeft begin deze maand al aangegeven te hopen dat Nederland actief blijft in Afghanistan. 

De terugtrekking van de Nederlandse politietrainers in Kunduz start maandag. Duitsland haalt tegelijkertijd zijn troepen terug uit de Afghaanse provincie. Voor 1 oktober moeten alle Nederlandse politietrainers uit Kunduz zijn vertrokken.