Het rapport dat vrijdag verscheen over vriendjespolitiek door PvdA'ers in de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord eist zijn tol. 

Deelraadslid Serdar Çiçek trekt zich per direct terug uit de fractie en heeft ook zijn PvdA-lidmaatschap opgezegd. Dat heeft de partij zondagavond laten weten. Plaatsvervangend voorzitter René Kronenberg (PvdA) beraadt zich op zijn positie.

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) onderzocht in opdracht van de deelraad acht zaken waar mogelijk een luchtje aan zat. In het rapport concluderen de onderzoekers onder meer dat de voorzitter van de deelgemeente, PvdA'er Seyit Yeyden, oneigenlijke druk heeft uitgeoefend op een ambtenaar.

Een deelraadslid stemde mee over financiering van het re-integratiebureau waarvoor hij zelf werkte. Dergelijke belangenverstrengeling is wettelijk verboden.

'Indringend gesprek'

Gemeentelijke fractievoorzitter Marco Heijmen zei vrijdag na de presentatie van het BING-rapport flink geschrokken te zijn. De Rotterdamse PvdA zou volgens hem ''een indringend gesprek'' gaan voeren met de deelraadsleden en bestuurders van de partij in Feijenoord. De fractie heeft de bestuurders en deelraadsleden dringend verzocht om hun functie neer te leggen.

''Ik beraad mij de komende dagen op mijn functie'', aldus Kronenberg. Hij houdt nog wel een slag om de arm: ''In mijn persoonlijke overwegingen wil ik echter niet de politieke discussie, die in mijn ogen moet worden gevoerd, buiten beschouwing laten.''