Van alle Nederlandse kiezers zegt 28 procent bij de volgende verkiezingen op de PVV te zullen stemmen, of de partij een kans op hun stem te geven. Dat is het hoogste percentage van alle partijen.

Dat blijkt uit de nieuwste politieke peiling van het onderzoeksbureau van Maurice de Hond.

De partij van Geert Wilders wordt op de voet gevolgd door D66 (27 procent) en de SP (26 procent). De coalitiepartijen VVD en PvdA komen tot een stemkans of 'electorale potentie' van respectievelijk 25 en 19 procent.

Van alle VVD- en PvdA-kiezers geeft circa 60 procent aan de partij waarop zij negen maanden geleden hebben gestemd, nog een kans op een stem te geven. Een derde van de VVD-kiezers geeft aan de PVV een kans op hun stem te geven, bij de PvdA-stemmers is dat 13 procent.

Winst

De peiling van De Hond laat deze week weinig verschuivingen zien wat de verdeling van het aantal zetels betreft. De PVV zou, als nu verkiezingen zouden worden gehouden, uitkomen op 28 zetels. Dat is er eentje minder dan vorige week. De partij zou wel nog steeds de grootste partij in de Tweede Kamer worden.

Het CDA krijgt er in de peiling ten opzichte van vorige week een zetel bij en komt uit op 15 stuks, twee meer dan de partij er momenteel in de Kamer heeft. De zetelaantallen voor de overige partijen laten ten opzichte van de vorige peiling geen verschuivingen zien.

De coalitiepartijen VVD en PvdA staan nog steeds op zware verliezen. De partijen zouden ten opzichte van de huidige verdeling respectievelijk 20 en 22 zetels verliezen en uitkomen op 21 en 16 stuks. Een meerderheid in de Tweede Kamer hebben VVD en PvdA volgens de peilingen van De Hond al langere tijd niet meer.