Nederland praat met Duitsland over het opstarten van een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan.

Het kabinet heeft hier nog geen besluit over genomen, maar is gevoelig voor de oplopende internationale druk, schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van diplomaten, militairen en betrokken defensiedeskundigen.

Bij een nieuwe missie zou Nederland leidinggevenden van de Afghaanse politie trainen of het leger in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Net als bij de politietrainingsmissie in Kunduz, die maandag afloopt, zou worden samengewerkt met de Duitsers.

Bij het inpakken van de goederen voor de missie in Kunduz wordt al rekening gehouden met een nieuwe missie. De militaire goederen gaan terug via het vliegveld van Mazar-i-Sharif. Eerst gaan de spullen terug die niet meer nodig zijn, de spullen die mogelijk nog van pas komen blijven zo lang mogelijk staan, zegt een militair tegen de krant.

Actief

De NAVO heeft begin deze maand al aangegeven te hopen dat Nederland actief blijft in Afghanistan. Een eventuele nieuwe missie ligt gevoelig in het kabinet. In 2009 liep de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie stuk omdat de PvdA niet langer in de zuidelijke provincie Uruzgan wilde blijven. Een jaar later keerde de PvdA zich tegen de missie in Kunduz.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar NAVO-collega's hebben in Brussel al de grote lijnen van een eventuele nieuwe missie na 2014 vastgesteld. NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen benadrukte eerder dat het een missie zonder gevechtstaken wordt.

Duitsland heeft aangegeven vanaf 2015 met zeshonderd tot achthonderd man mee te willen doen en wil graag dat Nederland ook van de partij is. Nederlandse militairen vrezen volgens de krant harder door bezuinigingen te worden getroffen als geen zichtbare missies overblijven.